Преместване на покъщнина и стари мебели от хамали

Евтино преместване на покъщнина в София

Преместването на покъщнината при смяна на жилището е труден процес, който изисква добра организация и здрави нерви.

Ще ви дадем няколко основни насоки как да осъществите преместването от едно жилище в друго с възможно най- малко проблеми и главоболия. Така в края на цялата процедура с облекчение ще кажете: “Вече съм си у дома“.

Избор на бригада хамали

В зависимост от това къде се намира новото ви жилище и какво е количеството на покъщнината, която ще местите, ще трябва да прецените какво е необходимо да предприемете.

В зависимост от бюджета, с който разполагате, ще е добре да прецените с коя от дейностите можете да се заемете вие и кое да оставите в ръцете на професионалистите.

Ако не предвиждате да местите каквато и да било покъщнина от старото в новото жилище, можете да се справите и сами с превозването на личния си багаж.

Различно е, когато покъщнината е значително количество. Тогава ще трябва да наемете камион, с който да преместите покъщнината си от старото в новото жилище, бригада хамали, която да пренесе по- тежките мебели.

Разгледайте в интернет предложенията за услугите, които са ви необходими и се свържете с изпълнителите.

Уточнете разстоянието за превоз, количеството покъщнина, която ще се премества, адреси, удобни места за паркиране и т.н.

Опаковане на товара

Когато ще превозвате багаж, покъщнина и мебели на известно разстояние, е необходимо всичко да бъде подходящо опаковано, за да няма поражения по време на транспортирането.

Можете сами да опаковате всичко, достатъчно е да имате достатъчно търпение и необходимия опаковъчен материал.

Това ще ви излезе значително по- малко пари. Но можете да го оставите и на хамалите. Те ще се справят бързо и качествено, все пак имат достатъчно опит.

Договор

Когато правите уговорка за необходимите ви услуги, изисквайте всичко да е записано в договора. Така при евентуално разминаване, можете да направите рекламация.

Необходимо е при опаковането на багажа да правите подробен инвентарен списък на това кое къде слагате, коя кутия или кашон какво съдържа. Така всичко ще е под контрол и лесно ще можете да разберете, ако нещо липсва. За целта отмятайте по списъка кутиите, които се качват на камиона, съответно при разтоварването, отмятайте всичко, което се сваля.

Внимателно  прочетете договора, за да сте наясно какво се поема от компанията, която наемате, при евентуална повреда по мебелите и вещите, които се транспортират. Ако имате някакви забележки, обсъдете ги със служителите преди да подпишете документите.

За да нямате недоразумения в последния момент, постарайте се при опаковането да поставяте списък със съдържанието на всяка кутия и кашон, както и да ги отбелязвате с нещо, за да се знае кое за коя стая в новото жилище е предназначено.

Не оставяйте всичко за последния момент. Планирайте всичко седмици преди преместването, за да нямате неприятни изненади. Так ще имате време да направите всичко спокойно и да реагирате, ако се получат усложнения по организацията.

Що се отнася до хамалите – просто им позвънете и те веднага ще ви изпратят превоз за извозване на стари мебели и покъщнина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.